fbpx
 

Kolagén

Štruktúra kolagénového vláknasa teší veľkej popularite a v posledných rokoch sa využíva najmä v kozmetike a beauty priemysle. Bolo by úžasné, keby sme vypili nápoj s kolagénom vo forme prášku, roztoku alebo tabletky a všetko by fungovalo na 100%, čiže by sme nemali vrásky a nepotrebovali krémy. Je to ale naozaj také jednoduché?

 

Kolagén  je bielkovina, ktorá sú nachádza sa v kostiach, šľachách,  chrupavkách…a je súčasťou štruktúry pokožky.  V stratum papillare dermis (stredná vrstve kože-dermis je tvorená 2 vrstvami a to stratum reticulare a stratum papillare ) je vrstva riedkeho kolagénového väziva , ktoré obsahuje množstvo buniek a krvné cievy. Tieto bunky sa volajú fibroblasty a vylučujú elastín. Kolagén spolu s elastínom a ďalšími proteínmi tvoria extracelulárny matrix. Je to sieť, ktorá ovplyvňuje náš vzhľad- čiže pevnosť, pružnosť, plnosť a odolnosť pokožky,  s čím súvisí tvorba vrások a ich kontúry.

 

 

S našim stúpajúcim vekom syntéza kolagénu priamo úmerne klesá a na jeho zníženú produkciu a odbúravanie má vplyv aj UV žiarenie (najmä UV A žiarenie), fajčenie, psychický stres, málo spánku a strava (vedecké štúdie dokázali, že rafinované cukry urýchľujú starnutie). Pomôcť si môžeme stravou bohatou na bielkoviny, ktorou syntézu kolagénu podporíme . Bielkoviny sa nám v tele rozštiepia na základné stavebné jednotky, čiže aminokyseliny čo je pre vzhľad dôležitá vec. Prospešný je aj vitamín C, ktorý nie je len výborný antioxidant, ale je taktiež dôležitý pre jeho syntézu.

 

Existuje viacero typov kolagénov a sú označované rímskymi číslami od I. až po XXVII.

 

Najvýznamnejšie pre ľudské telo sú kolagény typu I. až V. Pre dobrý vzhľad pleti sa doporučuje užívať kolagén I.typu, konkrétne kolagén hydrolyzovaný.

 

Hydrolyzovaný kolagén je metóda, ktorú vyvinuli v Japonsku a znamená, že kolagén rozštiepia na omnoho menšie molekuly, čiže peptidy, ktoré sa v tenkom čreve ideálne vstrebú , pretože originál kolagén sa nám v tenkom čreve nevstrebe, iba ním prejde.

Malé peptidy sa dostanú do krvného obehu, podkožného väziva a naviažu sa na receptory, ktoré sú prítomné na fibroblastoch a tie sú na základe týchto peptidov stimulované predovšetkým k tvorbe kolagénu typu I. V tomto smere, ale nemáme dostatočné štúdie k dispozícii. V tých ktoré existujú je konflikt záujmov, keďže ich vykonávali výrobcovia týchto výživových doplnkov, ktorý ich aj predávajú. Ďalej nebol dodržaný počet účastníkov, ktorý prípravok užívali a taktiež neboli dodržané vedecké a metodické postupy pri overovaní výsledkov. K dnešnému dňu si teda veda nie je istá touto problematikou a kolagénovým “boomom”.

 

Čo sa týka kozmetiky, v krémoch alebo sérach kolagén nemá veľké opodstatnenie, pretože sa nedostane tam kam má. V epitele kde sú bunky tesne pospájané, nie je schopný do pokožky penetrovať, pretože originálne kolagénové molekuly sú veľmi veľké.  Môže nám pomôcť ako humektant, teda zvlhčovač pokožky.

 

Hoci nie je jednoznačne preukázateľne dokázané, aké má užívanie kolagénových doplnkov vplyv a benefity, zdravie si nimi nepoškodíte. Každopádne ak užívate, alebo sa rozhodnete užívať doplnky s kolagénom nezabúdajte, že sú na PODPORU zvýšenia syntézy kolagénu v našom tele, čiže po zjedení hydrolyzovaného kolagénu sa nám zázračne nevyplní jeho nedostatok v kolene, alebo na pleti. Ako som písala mechanizmus kedy je hydrolyzovaný kolagén strávený a jeho zložky vo forme peptidov sa prostredníctvom krvného obehu dostávajú k cieľovým tkanivám a pomáhajú pri výstavbe nových kolagénových vlákien je zložitý a ťažko merateľný. Kolagénové veci sú sľubné, uvidíme teda s čím vedci prídu.

Prajem Vám krásnu a žiarivú pleť 🙂