Má mnoho mien: glykosaminoglykán, hyaluronan sodný, hyaluronát a názov kyselina hyaluronová jej dali v roku 1934 jej objavitelia Karl Meyer a John Palmer. V roku 1942 ju patentoval maďarský vedec Dr. Endre A. Balazs ako náhradu vaječného bielku v pekárskych výrobkoch. Za popularitou kyseliny hyaluronovej ako anti-aging preparátu stoja obyvatelia Yuzuri Hara pri Tokiu v Japonsku. Ich strava bohatá na glykosaminoglykany získavané z koreňovej zeleniny a škrobov im dodávala mladistvú vizáž nezodpovedajúcu ich skutočnému veku. To inšpirovalo Japonskú firmu k vytvoreniu hyaluronovej tabletky ako anti-aging preparátu.
Kyselina hyaluronová je telu vlastná látka a je prirodzenou súčasťou nosovej sliznice, spojivového tkaniva,nachádza sa vo vnútrokĺbovom priestore, v sklovci oka, či v pupočnej šnúre. Je to veľmi hydratačná látka, ktorá má vynikajúcu schopnosť viazať vodu, dokáže na seba naviazať 1000 násobok svojej hmotnosti vody. Spolu s kolagénom tvoria základné stavebné prvky kože. Zatiaľ čo kolagén kožu spevňuje, kyselina hyaluronová zadržuje vodu a tým vyživuje a hydratuje kolagén.
Produkcia kyseliny hyaluronovej však vekom výrazne klesá a pre spomalenie procesov starnutia je vhodné používať výrobky s kyselinou hyaluronovou. Dopĺňať ju môžeme formou kozmetiky, výživovými doplnkami, alebo injekčným zákrokom vykonaným estetickým dermatológom.
Pri lokálnej, topickej aplikácii v kozmetických produktoch ovplyvňujeme epidermis (hornú vrstvu kože), čím ju zhydratujeme , rozjasníme a bude pružnejšia. Pre stav pleti a výraznejší efekt je ale prospešné, ak takúto starostlivosť doplníme aj o výživové doplnky stravy s nízkomolekulovou kyselinou hyaluronovou. Na kozmetických výrobkoch totiž výrobcovia nemusia udávať percentuálnu koncentráciu, čiže aj keď sa vo výrobku kyselina hyalurónová uvádza nevieme koľko jej výrobca použil.
Nezabúdajme, že v koži prebiehajú aj prirodzené biologické procesy a to odbúravanie kyseliny hyaluronovej. V koži sa nachádza enzým nazývaný hyaluronidáza, ktorý odbúrava kyselinu hyaluronovú. Existujú ale kozmetické produkty, ktoré obsahujú inhibítor, ktorý zabraňuje jej odbúravaniu. Táto ingrediencia sa volá oligopeptid alebo dekapeptid-72.
Používanie kyseliny hyaluronovej ovplyvňuje:
- klimatické podnebie v ktorom žijeme. Napríklad v Ázii, Južnej Kórei alebo Japonsku, kde je omnoho väčšia vlhkosť podnebia, si kyselina hyaluronová berie vodu aj z vlhkosti vzduchu. My v našich klimatických podmienkach môžeme po použití séra s kyselinou hyaluronovou podporiť hydrataciu použitím tonika, osviežujúcej hmly alebo krému – tým pádom si kyselina hyaluronová zoberie vlhkosť z nich a nemá tendenciu „ťahať vodu z pokožky“. Navyše sa v receptúrach európskych výrobkoch s kyselinou hyaluronovou nachádza aj silikón práve preto, aby pomohol uzamknúť kyselinu hyaluronovú v pleti.
- molekulová hmotnosť – nízkomolekulová varianta kyseliny hyaluronovej sa dostane v epidermis najnižšie, vyššie molekuly ovplyvňujú najmä povrch pokožky.
Hlboké vrásky bohužiaľ kyselina hyaluronová v kozmetických výrobkoch nedokáže reparovať. Tam už pomáha estetická dermatológia a výplne s kyselinou hyaluronovou, ktoré sa aplikujú do hlbších vrstiev epidermy.
To, že je nepriateľom kyseliny hyaluronovej vek už vieme, ničí ju však aj slnečné žiarenie, nikotín a odbúrava enzým hyaluronidáza. Aby sme mali pleť v dobrej kondícii nezabúdajme aj na dobrý pitný režim, ochranu pokožky pred vonkajšími vplyvmi (SPF, antioxidanty) a hydratáciu. Odmení sa nám pružnosťou a elasticitou.